Prosjekt Rusfri


I vårt samfunn er det mange mennesker i dag som har en erfaring og problematikk innenfor rus og kjemiske stoffer. Disse stoffene skaper ubalanse i kroppen så vel som sinnet, biokjemien og væskebalansen. Dette kan være utrolig skadelig og for mange som er i den situasjonen, vanskelig å komme seg ut av.

 

Prosjekt RUSFRI vil være for de som ønsker å kvitte seg med disse kjemikaliene i kroppen. Som ønsker å starte på nytt i en renset, frisk kropp og med et lettere sinn. Når rusbruken øker, øker også behovet etter passende behandling.
Konsekvensene av rusavhengighet er mange og for å nevne noen:

 • Dårligere funksjonsevne
 • Dårlige hukommelse
 • Organsvikt og skader påført gjennom for mye rusbruk og skader som forekommer i en ruset tilstand
 • Isolasjon fra familie, venner og samfunnet
 • Kriminalitet
 • Psykiske plager
 • Nedsatt selvfølelse og selvverd
Det er dette Rusfri skal jobbe i mot, prosjektet skal kunne hjelpe mennesker som ikke klarer å gjennomføre det selv, samt å forebygge tilbakefall og sykdom. Prosjektet omhandler en tett oppfølging av hvert enkelt menneske som deltar. Det blir laget en individuell helhetsplan samt en gruppeplan og en til en samtaler.

Bakgrunnen til prosjektet er gjennom Trappen motiveringssenter sin opplevelse av rusfeltet – de rusavhengige som personer, behandlings muligheter, tilbakefall statistikk, forebyggende arbeid og overdosetall.

Noen eksempler på kjemiske stoffer er:

 • Smertestillende / beroligende midler
 • Medisinske stoffer utskrevet av lege som sovetabletter, slankepiller, kodein, novokain
 • Illegale stoffer som marihuana, LSD, amfetamin / kokain, heroin, MMDA m.m
Man ser at fysisk aktivitet bidrar til bedre livskvalitet, økt livsglede og energi, badstue renser gjennom å svette ut stoffer og kjemikalier, dusj fører til renhet og velvære, mentalitetstrening og yoga bidrar til mer ro, klarhet, selvinnsikt og tilstedeværelse. Sosialt samvær er noe av det viktigste som er for oss alle. Mennesker er ikke ment for å være alene, vi er flokk dyr, vi søker etter andre og trenger andre personer i livet for å kunne overleve. Riktig kosthold, mengde av vitaminer og væske er noe som følger med om en skal ha en frisk kropp og et lengre sunnere liv. Nettopp dette er noe av grunnlaget og bakgrunnen for prosjekt rusfri.

Prosjektet Rusfri blir delt opp i moduler, det vil si at en modul vil vare i 2 mnd. hvor 4 personer jobber tett sammen som en gruppe men også individuelt med den bakgrunnen som de har. Det blir lagt opp program for disse 2 månedene, som gruppen følger tett.
Rusfri har obligatorisk oppmøte og obligatoriske aktiviteter. Prosjektet er selvsagt rusfritt, det vil si nulltoleranse for rus og rusprat. Ved mistanke vil det kunne bli tatt en urinprøve / spytt test – om den da er positiv vil dette være grunnlag for å avbryte personens modul. Det er viktig med stødige rammer og regler, samt opplegg som er varierende og som er utfyllende.

Her kan du lese om noen av hovedpunktene som vil være med i prosjektet:

 • Fysisk aktivitet – i form av styrketrening, i gruppe og med eget personlig program ved hjelp av en personlig trener og yogalærer. Det blir også gåturer, fjellturer (lett og hard), løping / jogging, svømming og trening uten vekter (par trening).
 • Mentalitet og Yoga – samtale i gruppe og en til en, pusteøvelser, avspenning, meditasjon og fysiske yoga øvelser basert på gruppens behov og eventuelle plager / skader.
 • Dusj og badstue – det vil være oppsatt tid etter trening / aktivitet for renselse og velvære. Deltakerne er i badstue i 30 – 45 min, hvor de da veksler mellom badstue og kald / lunken dusj.
 • Matlaging, kosthold og vitaminer – det vil være fokus på hva man spiser, hvordan man kan lage bra mat og hvilke vitaminer man trenger. Fastlege til den enkelte vil være involvert for eventuelle prøver som må taes for å finne ut om det er vitaminmangel eller annet.
 • Annet – Rusfri vil ha ulike andre aktiviteter som de selv kan være med på om det er av interesse. Dette kan være arbeid i med et lite drivhus, kunstterapi som maling, tegning, skriving, det å kunne uttrykke en selv. Vi tilbyr også hjelp om det trengs til skolearbeid, jobbsøking, NAV søknad og diverse. Da vil det bli satt av faste tider til dette.

Ved bruk av dette prosjektet vil man kunne forebygge tilbakefall, det vil være større sjanse og gi mer muligheter til hvert enkelte menneske som deltar og gjennomfører. Samfunnet blir også spart for mye utgifter og personen blir spart for unødig vanskeligheter og stress.
Prosjektet vil bidra til å bedre hverdagen for den rusavhengige samt menneskene som er rundt denne personen. Samfunnet vil få en ressurs tilbake, bli en ressurs sterkere.